Contrarian

En blogg om ekonomi.

Silver & Guld

Silver och inflation

Silver har varit en usel investering de senaste 40 åren. Ifall du investerat i silver under 80-talet, hade du antagligen varit minus på din investering.

Silver only metal prices below 1980 high - courtesy of Mike Maloney at GoldSilver.com: Wallstreetsilver

Silver är den enda metallen som inte slagit sitt ATH under råvaruboomen på 80-talet. Men varför?

Silverförespråkare säger att silvermarknaden är manipulerad. Det ligger något i det. Enligt US debt clock är ration mellan fysiskt silver och papperssilver 188 i skrivande stund. Så för varje uns papperssilver, existerar bara 1/188 så mycket fysiskt silver.

JP morgan fined

Den som kan skapa nytt silver ur tomma intet, utan fysisk uppbackning, kan följdeligen förtrycka priset. SLV, som är världens största börshandlade silverfond, har blivit anklagad för diverse oegnetligheter. JP Morgan har blivit bötfällda för just manipulation av silvermarknaden. Det är inget nytt. Och inte heller någon långsökt konspiration. Vad som snarare vissa skulle kalla för ”konspirationen” i sammanhanget, är att det skulle finnas en plan att aktivt förtrycka priser på ädelmetaller för att skydda dollarn och fiatsystemet. Men det är en annan diskussion.

Men om silverpriset är ”för lågt”, vad vore ett rimligt pris för silver?

 

 

Ifall silverpriset skulle gå tillbaka till den historiska guld-silver ration på 47 skulle nuvarande pris på silver vara 39 dollar (nuvarande pris på guld / 47). Men då ska vi ha i åtanke att priset på guld även det är historiskt lågt. Ifall guld skulle gå tillbaka till samma ratio mot S&P500 på 80-talet, hade guldpriset varit 9 gånger högre än idag. Ifall den ration skulle återställas helt, skulle priset på silver då alltså kunna gå till 351 dollar. Det är antagligen för optimistiskt, men det ger ändå en insikt i hur högt silverpriset kan gå med tillräckligt mycket inflationsrädslor, vilket var orsaken till spiken i början av 80-talet.

Inflation i det nuvarande året

Mycket tyder på att vi närmar oss ett liknande ekonomiskt klimat som på 70-talet idag. Allt fler pratar om inflation. Man kan se ett ökande antal sökningar på google, förekomsten av ”inflation” i företags ekonomiska rapporter har ökat med +800%, och det är ofta fokuset för ekonominyheterna.

Enligt covidmoneytracker.org, verkar den totala notan för all ekonomisk stimulans och lagstifning landa på närmare 13.3 triljoner dollar totalt varav 6.5 av dessa är spenderat av Federal Reserve. Det är summor som får det kontroversiella räddningspaketet för USA:s finanssystem 2008 på 700 miljarder dollar att blekna. En del av dessa pengar hamnar i aktiemarknaden, i kryptovalutor och även råvaror och ädelsmetaller.

Federal reserve kan höja räntorna och lösa problemet… eller?

Vad som satte stopp för inflationen och guldruset på 80-talet var att federal reserve höjde räntorna till 20%. Den stora skillnaden idag är hur skuldsatt USA är. 1980 hade USA skulder på $908 miljarder. Idag ligger skulderna på 28.43 biljoner. USA har knappast råd att bekämpa inflationen med samma kraft igen.