Contrarian

En blogg om ekonomi.

Aktier

Börja med Aktier – Kompett guide

En aktie representerar en ägarandel i ett aktiebolag. Olika bolag har varierande antal aktier. Desto fler aktier någon äger i ett bolag, desto mer inflytande har personen.

Alla som äger minst en aktie blir delägare i bolaget och har rätt att rösta på bolagsstämman och få del av eventuell aktieutdelning beroende på ägarandel.

Om företaget går bra kommer du också att dra nytta av företagets värdestegring genom att aktiekursen ökar. Ibland behöver företag kapitaltillskott, och i första hand är det befintliga ägare som bidrar med detta.

Varför investera i aktier?

Genom att äga aktier får du del av företagens framgång och värdeökning. Nästan alla kan delta i aktieinvesteringar.

När ett företag växer och genererar vinst ökar värdet på företaget. Detta resulterar i ökade aktiekurser för de köpta aktierna. Många företag delar också ut en del av sin vinst till aktieägarna i form av aktieutdelning.

Historiskt sett har aktier varit en av de mest lönsamma investeringsformerna.

Börja investera i aktier genom 5 enkla steg

Känns aktieinvesteringar komplicerade eller riskfyllda? Att börja spara i aktier är faktiskt enkelt med en bra strategi som kan minska riskerna.

Här är stegen för att komma igång med aktier på bara några minuter:

Steg 1: Välj en nätmäklare

Du kan köpa aktier via en bank eller en nätmäklare. Idag finns det många användarvänliga och pålitliga nätmäklartjänster.

Avanza är Sveriges största nätmäklare med nöjda kunder. De erbjuder en lättanvänd hemsida och bra support. Avanza är ett utmärkt val för att börja investera.

Om du vill ha en jämförelse har vi sammanställt information om båda nätmäklarna i vår artikel ”Avanza eller Nordnet – Här är bästa nätmäklaren”.

Steg 2: Öppna ett investeringssparkonto

Du behöver välja en sparform. Det populäraste och mest fördelaktiga alternativet är ett Investeringssparkonto (ISK). Det är en enkel sparform där du slipper deklarera individuella affärer.

Istället betalar du en schablonskatt baserad på kontots värde. Skattinformationen för ditt ISK är förtryckt i deklarationen. ISK är fördelaktigt ur skattesynpunkt för sparande.

Steg 3: Använd Avanzas inspirationssidor för att hitta aktier

Att hitta vilka aktier du ska investera i kan vara svårt. Avanza har bra inspirationssektioner för att hjälpa dig hitta rätt aktier.

Det kan vara klokt att börja med större och lönsamma bolag som delar ut aktieutdelningar och har en stabil historik. Investmentbolag är ofta bra första val då de äger flera företag.

Du kommer snart att upptäcka att aktiehandel varken är svårt eller tråkigt. Det är spännande och intressant, och med tiden kan du lära dig att analysera bolag själv och hitta egna intressanta investeringar.

Steg 4: Sprid risken genom att köpa flera aktier

Att investera i aktier innebär en viss risk. Ett företag kan gå dåligt av olika anledningar. Oavsett hur framgångsrikt ett företag har varit kan händelser inträffa som påverkar aktiekursen negativt. Om du bara har investerat i ett bolag kan du förlora pengar om det går dåligt.

Genom att investera i flera företag, inom olika branscher och kanske från olika länder, sprider du riskerna på ett bättre sätt. Att ha en långsiktig inställning är viktigt.

Kortsiktigt kan olika händelser påverka börsen negativt, men på lång sikt växer bra företag och ökar i värde.

Steg 5: Månadsspara och investera regelbundet

Det är smart att månadsspara i aktier och avsätta en del av din inkomst för sparande. Gör en budget för dina inkomster och utgifter där sparande är en viktig del. Om du inte har råd att spara kan det vara bra att se över dina utgifter.

Det är bra att ha olika former av sparande.